Şüphesiz Renault Zoe ilk elektrikli otomobil tecrübem değil. Ancak gerçeğe bu kadar yakın, “beni alıp normal yakıtlı bir otomobil gibi kullanabilirsin.. Eksiğim yok fazlam var..” izlenimini bende bırakan ilk ve henüz tek otomobil oldu.
Renault Zoe.. Öncelikle dizaynından başlayabiliriz. Şunu hemen belirteyim, Zoe daha önce gördüğünüz hiçbir şeye benzemiyor. Tamamen kendine has futuristik hatları var. Yuvarlak hatları, yumuşak geçişlere sahip referans çizgileri, önde gamze şeklindeki LED farları ve arkadaki bumerang formundaki stop grubu ile doğadan ilham alınarak tasarlanmış. İç tasarım da gayet sade, şık ve kullanışlı.
“ELEKTRİKLİ ARABAMI OLUR! GİTMEZ Kİ BU..” DİYENLERE… GİDER..GİDER.. HEM DE NE GİTME..!
Renault Mais’in merkezi Ümraniye’dedir. Benim ofis ise Bakırköy’de. Daha Zoe’yi ilk teslim aldığım dakikalarda aklımda zarar ziyan sorular çoktan dolaşmaya başlamıştı..
– Sollamaya çıkabilecek miyim?..
– Ya şarjım biterse!..
-E şimdi şarj bitmesin diye TEM’de en sağdan TIR dostu olarak mı gideceğim ?..
Açıkçası, hepsi gereksiz düşüncelermiş.. Bunu daha ilk anda anlıyorsunuz. Elektrikli arkadaşımız Zoe’de takdir edeceğiniz üzere anahtar-marş-çalıştırma üçlemesi tarihe karışmış durumda. Start/Stop düğmesine basmam ile birlikte sesli ve ön göstergede “ready” yazısıyla, harekete hazır olduğunu söylüyor Zoe. Haricinde Zoe’de ses yok. Sessiz, sakin mis gibi bir sürüş vaad ediyor sürücüsüne. Elektrik motoru, bütün kullanım aşamalarında mükemmel düzeyde enerji verimliliği sağlıyor. 65 kW (88 bg) neredeyse hemen, bir saniyenin yüzde birinden daha kısa bir sürede, güçlü bir ivmelenme ve kalkış ile 220 Nm değerinde maksimum tork üretiyor. Şehir içi sürüş deneyiminde sık rastlanan bir durum olan 0’dan 50 km/s hıza çıkmak sadece dört saniye alıyor.
MENZİL Mİ? PROBLEM YOK!..
Zoe sürüş tarzına, hava ve yol durumuna göre günlük kullanımda size 100-150 km.’lik bir menzil vaad ediyor. Şöyle örnekleyeyim. Ümraniye’den Zoe’yi pili tam dolu değil de, doluya biraz yakın halde teslim aldım. Menzil 140 km.’yi gösteriyordu. TEM otoyolunu kullanarak Bakırköy’e geldim. Ayağımı hiç de korkak alıştırmadım. Kah otoban koşullarında yüksek hızlara çıktım, kah yavaş gittim. Varış noktamda menzil 121 km.’yi gösteriyordu. Sizlere anlatmaya çalıştığım “Doğayı, havayı katletmeden de, A noktasından B noktasına; hatta C ve D noktalarına ulaşmak gayet mümkün”.
NASIL ŞARJ EDECEĞİZ?
Bazı AVM’lerin otoparklarında bulunan e-şarj istasyonlarında, ya da normal prizden Zoe’yi şarj edebilirsiniz. Buradaki mevzu şarj istasyonunda 1 saatte %80 dolum sağlayabiliyorsunuz. Normal prizden ise 7-10 saat arasında pili tam doldurmak mümkün..
NEDEN ZOE ALAYIM
– Trafikte tartışmasız tek ilgi odağı otomobili kullanmak istiyorsanız,
– “Çevreye duyarlıyım ben” diyorsanız ve artık çevreci olmak adına çilek kokulu çöp poşeti kullanmaktan daha fazlasını yapmak istiyorsanız,
– Benzin istasyonlarına sadece market ve WC için uğramak istiyorsanız,
– Akıllı telefonunuzu nasıl elinizden düşüremiyorsanız, (inanın ki) devamlı kullanmak isteyeceğiniz bir otomobiliniz olsun istiyorsanız,
– Akaryakıta harcadığınız parayla ev, okul, hastane yaptırma kararı aldıysanız 🙂 …
SONUÇ-YORUM
Ben Zoe’ye resmen hayran kaldım. Yalan yok.. elektrikli otomobilin kullanışlı olduğunu düşünen biri değildim.. “-dim”.. Artık bir elektrikli otomobil sahibi olma fikrine bile sahibim. Bilmem anlatabildim mi.. Kesinlikle incelenmeli.. Sevgiler..
Bir Yorum
Pingback: VİDEO HABER:Pazarın yeni oyuncusu:Koleos.Oto Aktüel Haber